Olaf Blaauw, Hogere veiligheidskundige
Opleiding
“In 2008 ging ik bij HHNK werken, omdat de techniek van de waterzuiveringsinstallaties mij erg aansprak. Inmiddels ben ik teamleider Zuiveringsinstallaties geweest en coördinator Kwaliteit, arbo & milieu. Omdat ik alles rond veiligheid interessant vond, ben ik de opleiding voor Middelbare veiligheidskundige gaan doen en nu leer ik voor Hogere veiligheidskundige. Dat is het mooie bij HHNK: de mogelijkheden om door te groeien, zijn gigantisch. Toen ik aan deze opleiding begon en er een vacature kwam, heb ik meteen intern gesolliciteerd en gelukkig werd ik aangenomen.
Breed vakgebied
Met mijn collega-veiligheidskundigen zorgen we voor beleid om al onze 900 collega’s veilig hun werk te kunnen laten doen. Veiligheid heeft bij HHNK drie pijlers: sociale veiligheid, informatieveiligheid en fysieke veiligheid. Zelf richt ik me op dat laatste aspect, dus al het werk dat impact heeft op de mens. Bij onze organisatie is dat ontzettend breed. We hebben bijvoorbeeld te maken met machines zoals graafmachines en tractoren, met werken langs de weg, met vallen en struikelen, met agressie, met werken in besloten ruimten of met gevaarlijke stoffen: het hele scala komt voorbij. Dat maakt het interessant, maar tegelijk soms heel lastig, aangezien je daardoor te maken hebt met veel wet- en regelgeving.
”De mogelijkheden om door te groeien, zijn hier gigantisch”
Gedrag
Nu kun je als veiligheidskundige voorwaarden creëren wat je wilt, maar als mensen zich er niet naar gedragen, dan houdt het op. Klein voorbeeldje: vroeger werd er nog wel eens makkelijk gedaan over het dragen van veiligheidsschoenen. Zo van: ‘Nee joh, dat hoeft hier niet’. Inmiddels hebben we de praktische regel dat iedereen op een werk veiligheidsschoenen moet dragen. Nu dat duidelijk is, spreken collega’s elkaar er ook op aan als iemand zich er niet aan houdt. En dat laatste, dat gedrag, daar valt of staat het mee. Want veiligheid is niet alleen een dingetje van de veiligheidskundigen, het is iets van de hele organisatie. Iedereen heeft hierin zijn eigen verantwoordelijkheid en dat is iets dat ik heel erg probeer uit te dragen.
Opschudden
Bij HHNK hebben we echter ook veel collega’s die in hun ééntje op pad gaan en werken buiten de gehoor- en gezichtsafstand van anderen. Dan heb je soms de neiging om bijvoorbeeld toch zelf even snel aan die draaiende machine te sleutelen, omdat het omslachtig lijkt om een collega te bellen. Maar gebeurt er dan iets, dan ben je verloren. Over dat alleen werken ben ik nu mijn scriptie aan het schrijven. Mijn uitdaging is om de organisatie op te schudden en er zo aan bij te dragen dat iedereen aan het einde van de dag veilig en gezond weer naar huis gaat. Het gevoel dat je daar een onderdeel van bent en van betekenis kunt zijn, dat vind ik mooi.”